Obchod s vínom - Vinotéka Bratislava | Hradská 78/B | E-Shop

KATEGÓRIE

O víne

Slovenským vínam kraľuje Chardonnay, Frankovka a Dunaj z vinárstva Elesko

 Email  Tlač  PDF

dunaj eleskoMedailové pozície sú pestré

Z víťazstva v kategórii suchých a polosuchých vín sa tento rok môže tešiť vinárstvo Elesko, ktoré si domov odnieslo zlatú aj striebornú medailu. Vínom roka 2013 sa v tejto kategórii stalo jeho Chardonnay 1, ročník 2012, s prívlastkom výber z hrozna, druhú priečku obsadilo s barikovým červeným vínom Dunaj, ročník 2011, výber z hrozna. Bronzovú medialu porota udelila Frankovke modrej, ročník 2011, výber z hrozna z Prestige kolekcie vinárstva Víno Matyšák.


Polosladkým a sladkým slovenským vínam tento rok kraľuje ľadové víno Frankovka modrá ružová, ročník 2011 od Vinárskeho závodu Topoľčianky. Druhú a tretiu priečku obsadili biele vína – Rulandské biele, ročník 2012, ľadové víno od Ladislava Trnovca a slamové víno Pálava, ročník 2011 z vinárstva Elesko.

Dunaj barrique, ročník 2011, z vinárstva Elesko sa na galavečere METRO Víno roka 2013 stal aj držiteľom ceny Grand Prix - vo finálovom rozstrele šiestich najlepšie hodnotených vzoriek z prvého kola ho za absolútneho šampióna vyhlásila zúžená komisia troch slovenských a troch českých hodnotiteľov.


Záujem o slovenské vína rastie


Do deviateho ročníka súťaže toho najlepšieho, čo slovenské vinárstvo momentálne ponúka, sa oproti roku 2012 prihlásil až dvojnásobný počet vinárstiev, 138 súťažných vzoriek prekonalo minuloročné číslo približne o polovicu.


„Chuť slovenských vinárov súťažiť nás teší – odkazuje totiž na vysokú kvalitu nášho vína. Súťaž METRO Víno roka organizujeme, pretože nám záleží nielen na samotnom predaji, ale najmä na šírení dobrého mena slovenských producentov, ktorí sa tomuto ušľachtilému remeslu venujú. METRO sa dlhé roky snaží zákazníkom zo segmentu hotelierstva a reštaurácií, ale aj nezávislým maloobchodníkom či koncovým spotrebiteľom, ponúkať široký sortiment vín z celého sveta, avšak s veľkým dôrazom na domáce vína,“ hovorí riaditeľ súťaže Richard Süss.


Martin Emrich, hlavný sommelier METRO a regionálny manažér pre segment vína, dopĺňa: „Slovenská produkcia aktuálne tvorí až 70% ponuky, ale aj predaja vína v METRO. Dopyt po tuzemských vínach je veľký a každým rokom rastie. Prostredníctvom súťaže METRO Víno roka je naším cieľom pomôcť aj menším výrobcom kvalitného vína zviditeľniť ich produkciu a zároveň poskytnúť zákazníkom lepšiu orientáciu v sortimente vína, ako aj výber z toho najlepšieho, čo slovenské vinohradníctvo ponúka.“ Všetky ocenené vína z TOP 15 a TOP 5 sa tak exkluzívne dostanú práve do sortimentu vinoték veľkoobchodu METRO Cash & Carry, kde sa s nimi zoznámia i maloobchodníci a majitelia gastronomických prevádzok z celého Slovenska


Ako sa volí najlepšie víno


138 vzoriek vín degustovala naslepo porota zložená z 12 skúsených odborníkov, ktorí vínam udeľovali bodové hodnotenia v súlade s pravidlami Medzinárodnej únie enológov. Dbalo sa pri tom nielen na presne stanovenú postupnosť jednotlivých vzoriek (degustácia v poradí biele, ružové, červené; najprv suché, potom ostatné vína; mladé ročníky vína pred staršími a nearomatické odrody pred aromatickými).

Pred začiatkom hodnotenia každej homogénnej série si komisia navyše spoločne vyhodnotila takzvanú „nultú“ kalibračnú vzorku vína, podľa ktorej si všetci členovia nastavili miery citlivosti na jednotlivé senzorické parametre hodnotených vín. Jednotlivé druhy vín sa následne degustovali pri pravidlami určených teplotách.

Na základe súčtu pridelených bodov nakoniec členovia komisie zostavili rebríček 15 najlepších suchých a polosuchých vín, 5 najlepších polosladkých a sladkých vín a vo finálovom rozstrele šiestich najlepších určili šampióna, ktorý sa stal držiteľom ceny Grand Prix. Celé hodnotenie prebiehalo prostredníctvom najnovšieho softwaru SHIRAZ CODE podľa parametrov OIV, ktorý zabraňuje akýmkoľvek chybám pri počítaní a eliminuje nesprávne spočítavanie výsledkov.


Porota METRO Víno roka 2013 zasadla v zložení:


Ivo Dvořák, viceprezident asociácie sommélierov ČR
Michal Šetka, šéfredaktor Wine&Degustation (ČR)
Miroslav Majer, obchodný riaditeľ Vinselekt Michlovský (ČR)
Edita Ďurčová, riaditeľka Vilama s.r.o. (SR)
Robert Müller, enológ (SR)
Jana Jančovičová, certifikačný orgán ŠVPÚ (Štátny veterinárny a potravinový ústav) (SR)
Jaroslav Žák, výrobný riaditeľ Matyšák (SR)
Milan Pavelka ml., Vinárstvo Pavelka (SR)
Tibor Vittek, vinársky publicista, degustátor a zakladateľ časopisu Vinotéka (SR)
Ladislav Šebo, majiteľ vinárstva Karpatská perla (SR)
Vladimír Mrva, majiteľ vinárstva Mrva&Stanko (SR)
Jerguš Hajdučík, enológ Chateau Modra (SR)
zdroj: METRO
ilustračné foto: obchod s vínom

Aktualizované ( Piatok, 06 Spetember 2013 16:08 )
 

Wine & ART - Malokarpatské Múzeum Pezinok, 06.09.2013 , 19:00

 Email  Tlač  PDF

Malokarpatské Múzeum Pezinok pozýva na podujatie Wine & ART  - S umením chutí lepšie , piatok 06.09.2013 , 19:00.

Aktualizované ( Piatok, 06 Spetember 2013 13:28 )
 

Vinárstvo J & J Ostrožovič predstavuje kolekciu vín SC

 Email  Tlač  PDF

Rada Special collection je určená pre HoReCa a privátnu klientelu. Vínam bola venovaná špeciálna starostlivosť a pri výrobe boli použité tie najmodernejšie reduktívne technológie. Samozrejmosťou je šetrné spracovanie a riadené kvasenie.


Vďaka vyzretej surovine a použitej technológii sú tieto vína intenzívne a mohutné, s dlhotrvajúcou dochuťou a arómou.V ponuke nájdete zastúpenie odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vyrábame aj nádherné a obľubené cuvée Víno kráľovnej Alžbety a Hankove.

Vína s príbehom. Kolekciu dopĺňajú aj netokajské odrody Devín, Rulandské biele, Rizling vlašský... Sú vhodné na špeciálne príležitosti a výročia, určite sa nimi potešia aj nároční milovníci vína a fajnšmekri.

Aktualizované ( Piatok, 06 Spetember 2013 12:55 ) Čítať ďalej...
 

Karpatská perla v Salóne vín Slovenskej republiky 2013

 Email  Tlač  PDF

karpatska perla salon vin SRVčera slávnostne otvorili Národný salón vín 2013. Popri tom oficiálne otvorili novú pobočku Národného salónu vín v Bratislave a odovzdali ocenenia vinárom. Tento rok má vinárstvo Karpatská perla v Národnom salóne 5 vín
JAGNET Müller-Thurgau 2012
VARIETO Veltlínske zelené 2012
VARIETO Rizling rýnsky 2012
Ľadové víno Veltlínske zelené 2011
DÍLEMÚRE Devín 2012, ktoré je zároveň šampiónom prírodne sladkých vín a najvyššie hodnoteným vínom tohtoročného salónu.

Aktualizované ( Streda, 04 Spetember 2013 16:46 ) Čítať ďalej...
 

Strážnické vinobraní 14.09.2013 , Strážnice - Česká republika

 Email  Tlač  PDF

Strážnické vinobraní je nejvýznamnější slavností města Strážnice. Aktivně se ho účastní všichni obyvatelé města i okolních obcí. Jedná se o slavnost folkloru a vína. Součástí akce je bohatý kulturní program - folklorní vystoupení strážnických souborů i vesnických skupin, akce pro děti, jarmark výrobků lidových tvůrců. V otevřených víchách, ve kterých se prezentují se svými víny a burčáky vinaři Strážnicka, hrají cimbálové muziky.Více informací www.straznice-mesto.cz

Aktualizované ( Streda, 04 Spetember 2013 14:03 )
 

Oberačkové slávnosti a Novozámocký festival detských folklórnych súborov, 13.- 14. September 2013 Nové Zámky

 Email  Tlač  PDF

Pozvánka na Oberačkové slávnosti a Novozámocký festival detských folklórnych súborov, 13.- 14. September 2013 Nové Zámky.

Aktualizované ( Streda, 04 Spetember 2013 13:37 )
 

Podzoborské vinobranie , 8. September 2013 o 14:00, Mestský park na Sihoti, Nitra

 Email  Tlač  PDF

Nitrianska kráľovská vínna cesta, Mesto Nitra v spolupráci s Krajským osvetovým stredisko v Nitre pod záštitou predsedu NSK Milana Belicu a primátora mesta Nitra Jozefa Dvonča Vás srdeščne pozývajú na

Podzoborské vinobranie , Dátum: 8. september 2013 o 14.00 hod. , Miesto konania: Mestský park na Sihoti ...

* Potešia Vás spevácke a folklórne skupiny, Dychová hudba Lapašanka

* výstava z truhlice starých materí

* pripravené je občerstvenie, burčiak a dobré vínko

Aktualizované ( Streda, 04 Spetember 2013 10:36 )
 
Strana 52 z 67


Náš tip


Ročník: 2012
Oblasť: Galil
Krajina: Israel - Izrael
Objem: 0.75 L
Alkohol: 12 %

€45.00

Ročník: 2013
Oblasť: Čachtice
Krajina: Slovensko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 12 %

€14.29

Ročník: 2012
Oblasť: Wachau
Krajina: Rakúsko
Objem: 0,75 L
Alkohol: 12,5 %

€12.70

Výrobcovia