Obchod s vínom - Vinotéka Bratislava | Hradská 78/B | E-Shop

KATEGÓRIE

O víne

Vinárstvo ELESKO v Národnom salóne vín Slovenskej republiky 2013

 Email  Tlač  PDF

V dňoch 24. - 25. júna 2013 Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku uskutočnil v poradí už ôsmy ročník tejto výberovej súťaže Salón vín Slovensje republiky. Cieľom tejto jedinečnej vinárskej súťaže je vybrať 100 najlepších slovenských vín pre ročník 2013/2014 a predstaviť ich ako laickej tak i odbornej verejnosti.

V tomto roku sa na Slovensku uskutočnilo 19 nominačných súťaží s vínom, do ktorých sa prihlásilo spolu 8 444  vín, z toho 2 788 vín získalo viac ako 84 bodov a tým aj právo nominovať sa do Národného salónu vín. Výsledková listina so zalistovaním štyroch ELESKO zástupcov:

 

Aktualizované ( Utorok, 03 Spetember 2013 09:03 )
 

Oficiálne výsledky Košických slávností vína 2013

 Email  Tlač  PDF

V sobotu dňa 14. septembra 2013 sa v Košiciach uskutoční oficiálne vyhlásenie výsledkov 6. ročníka Košických slávností vína 2013. Diplomy víťazom odovzdajú poverení zástupcovia primátora mesta Košice a organizátori v rámci verejného programu slávností o 13.00 hodine na pódiu pri Dolnej bráne.

Na doplnenie štatistiky: hodnotenia sa zúčastnilo 25 prihlasovateľov so 157 vzorkami vína. Okrem slovenských výrobcov vína a distribútorov pozvánku do súťaže prijali aj vinári z Rakúska, Českej republiky a Izraela. Odbornú komisiu zastupovali somelieri, food & beverage manažéri viacerých horeca prevádzok z Košíc, Prešova, Popradu a Spišskej Novej Vsi.

Komisie udelili spolu 29 zlatých medailí a 28 strieborných medailí. Titul absolútneho šampióna a súčasne Víno mesta Košice za rok 2013 získala spoločnosť ELESKO za Chardonnay "2" D.S.C. ročníka 2012 výber z hrozna (92,67 bodov).

Cenu starostu mestskej časti Košice - Staré Mesto získalo vinárstvo AGRO-MOVINO za Devín CHOP ročníka 2012 výber z hrozna (90,67 bodov). Priaznivci vína, ktorí navštívia tohtoročné slávnosti, môžu za poplatok ochutnať z víťazných vín v sobotu 14. 9. 2013 o 16.30 hodine v archeologickom komplexe pod Dolnou bránou. Tešíme sa na vašu účasť ! zdroj: Enovia , foto: Elesko

 

Aktualizované ( Pondelok, 02 Spetember 2013 16:14 )
 

Deň Burčiaku , Limbach , Sobota 14.09.2013

 Email  Tlač  PDF

den burciaku limbach 2013Pozvánka na DEŇ BURČIAKU, ktorý sa koná v sobotu 14. Septembra 2013 v obci LIMBACH na dvore Obecného úradu. Akcia sa uskutoční od 14:00 do 22:00. Prídite ochutnať limbašský burčiak ...

Aktualizované ( Pondelok, 02 Spetember 2013 13:48 )
 

J & J Ostrožovič - Tokaj - Virginia - prvá panenská úroda.

 Email  Tlač  PDF

virginia ostrozovic panenska uroda TokajPrvá, panenská úroda mladého vinohradu, ktorá dozrela na vinohradníckom hone Chotár. Kolekcia panien, v prevedení klasických tokajských odrôd Lipovina a Muškát žltý. S láskou pestované štepy boli vysadené na jar v roku 2010. Hon Chotár nadväzuje na vinohradnícky hon Makovisko, je obrátený priamo k slnku a dáva výborné úrody hrozna.

V roku 2008-2010 sa na tomto hone, na pôde, ktorá bola cintorínom starých vinohradov z minulej éry, boli prácne odstránené nálety krov a stromov,( v niektorých miestach až agátový les), zrekultivovali  sa a pôda bola pripravená k výsadbe nových viníc. V r.2010 tu bolo vysadených 9,69 hektárov novej vinice. Pri prvej brázde nechýbali klienti a známi vinárstva J & J Ostrožovič. Výdatne pomohli. Nielen pri vyberaní kameňov z plochy... Vychutnajte si panenskú úrodu, len raz je prvá....

Produkty J & J Ostrožovič / Virginia nájdete : http://www.obchodsvinom.sk/obchod/j-j-ostrozovic

Aktualizované ( Pondelok, 02 Spetember 2013 12:37 )
 

Deň vo vinohradoch s VILLA MODUR a VINO TRETINA

 Email  Tlač  PDF

villa modur vinarstvovinarstvo tretinaSrdečne Vás pozývame na Malokarpatskú vínnu cestu, tento krát vo forme putovania po vinohradoch. Môžete navštíviť 38 viníc, kde má každý vinár svoje stanovište a možnosť degustácie svojich vín. Akcia Deň vo vinohradoch sa koná 7.9. 2013.

Vína z vinárstiev VILLA MODUR a VINO TRETINA nájdete pod číslami 29 a 30 vo vinohradníckej lokalite  NOVINY v meste Modra  (stanovište je cestou z Modry na Šenkvice, pri Chateau Modra odbočka doľava, a cesta Vás tam dovedie. Dá sa tade ísť aj autom, na bicykli aj pešo. Cesta bude označená šipkami. Bude sa tu nachádzať aj spoločnosť Karpatská Perla.

Čaká na Vás degustácia vín s prívlastkom "Terroir", divinový guláš varený na agátových štekoch, posedenie a krásny vinohrad, v ktorom sa každoročne rodí Veltlínske Zelené vo vysokej zrelosti.

Spolu so vstupenkou ktorá sa dá zakúpiť v MVC obdržíte aj mapku podujatia, kde je presne zaznačené ako sa na podujatí orientovať. Príďte s nami stráviť sobotné popoludnie vo vinohrade.

Aktualizované ( Pondelok, 02 Spetember 2013 10:57 )
 

Košické slávnosti vína 12. - 14. September 2013, Dolná brána

 Email  Tlač  PDF

Ako je v Košiciach už dobrým zvykom, siedmy ročník obľúbeného podujatia Košické slávnosti vína sa spája s titulom „Kde sa moderné snúbi s tradičným“. Podujatie prináša spojenie tradičného vinárstva s modernými degustáciami. Zároveň dve festivalové lokality – čarovná Dolná brána a tajuplná Katova bašta budú od štvrtka 12. septembra do soboty 14. septembra domovom pre tridsať vystavovateľov, ktorí návštevníkom ponúknu to najkvalitnejšie zo slovenskej ale aj zahraničnej produkcie.

Tradícia vs. Moderna

Košické slávnosti vína sú vrcholom jesene, kedy si mesto pripomína vinárske tradície regiónu a vlastníctvo viníc v tokajskom regióne – v maďarskej tokajskej dedinke Abaújszántó. Tento rok sa tradície spoja s modernou. Tradíciu zastúpi program na pódiu s vystúpením folklórnych aj hudobných skupín, príchod vinného deputátu a komentované ukážky lisovania hroznového muštu. Moderna sa prejaví u samotných vystavovateľov, ktorí prinesú do Košíc špičkové slovenské aj zahraničné vína, a programom riadených degustácií v samostatnej degustačnej sále v Dolnej bráne a v Areáli Katovej bašty. Spojenie slávností s degustáciami, ktoré sú riadené renomovanými enológmi a someliérmi je na Slovensku stále raritou.

Lokality slávností – Dolná brána a Katova bašta

Podzemný komplex archeologického múzea na Dolnej bráne a Areál Katovej bašty sa na 3 dni premenia na vinárske srdce mesta. Dolná brána zaujme návštevníkov nielen v podzemí ale aj v na pódiu nad vinárskym mestečkom, a zaručí tak pulzujúcu atmosféru počas celého festivalového diania. Archeologický komplex múzea sa tak stane domovom pre ochutnávky vína, kvalitných syrov a jedla, kde sa okrem vinárstiev budú prezentovať aj vybrané reštaurácie svojimi vychýrenými delikatesami vhodnými k vínu. Atmosféru dotvorí cigánska hudba Mariána Demetera. Prezentáciu vína doplnia aj prezentácie reštaurácií, kde si návštevníci víno snúbia s kulinárskymi dobrotami. Okrem vychýrených vín z celého sveta nebude chýbať ani populárny lahodný burčiak v samostatnej miestnosti.
"Nadzemie"Dolnej brány naopak ponúkne zaujímavý program na pódiu, kde dobrú náladu vytvoria rôzne hudobné skupiny a súbory. Návštevníci budú môcť naživo vidieť lisovanie hroznového muštu, a pre tých najmenších sú pripravené tvorivé dielne, divadlo a hudobný program. Súčasťou slávnosti bude aj 4. ročník Staromestských trhov, kde sa predstavia remeselníci a umelci.
Areál Katovej bašty tento rok ožije hudbou, vínom a skvelým jedlom. Predstavia sa tu totiž vinári z rôznych kútov Slovenska. Každý z vystavovateľov bude prezentovať ucelenú vinohradnícku oblasť alebo krajinu pôvodu vína. Aj tu nájdete rôzne špeciality ako vynikajúce talianske a francúzske vína, biovína, moravské vína, neodhliadnuc od kvalitných slovenských producentov. Areál bude zastrešený takže v prípade nepriaznivého počasia o pohodlné a družné hodovanie nebude núdza. Čaro lokality bude dotvárať jazzová hudba, vo večerných hodinách aj live koncerty. Medzi Dolnou bránou a Areálom Katovej bašty bude premávať vláčik, ktorý dovedie návštevníkov k znamenitým vínam a jedlám.

Riadené degustácie – tip na dokonalé rande

Aj tento rok organizátori pripravili návštevníkom degustačnú sálu v podzemí Dolnej brány, kde budú prebiehať riadené degustácie s prednáškami renomovaných enológov a zanietených someliérov. Návštevníci budú môcť potešiť všetky svoje zmysly v sále s jedinečnou romantickou atmosférou pri sviečkach. Degustácie budú mať obmedzenú kapacitu na 32 ľudí, aby sa víno mohlo ochutnávať v pokoji.

Kvalitní a entuziastickí vystavovatelia

7. ročník sa ponesie vo veľkom štýle: na slávnostiach nájdete prvotriedne klasické aj nové reduktívne tokajské vína, tradičné tokajské maďarské vína z Abaújszántó, špičkové a prémiové slovenské vína z početných vinárskych oblastí, napríklad z produkcie J&J Ostrožovič, Tokaj Macik Winery, Strekov 1075 či Chateau Modra. Zastúpené budú tento rok aj české vinárstva reprezentované Vinárstvom Jozefa Dufeka a Vinárstvom Tomáša Krista z Milotíc. Žiaden milovník vína či gurmán neodíde sklamaný, stačí len prísť. Každá lokalita poskytne iné víno, a preto určite nezostaňte len u jednej, ale vychutnajte si obidve! Základom pre ochutnávanie bude vínny pas v cene 5 Eur, ktorý bude obsahovať štartovací balík žetónov – oficiálneho platidla slávnosti, degustačný pohár s logom slávnosti a brožúru festivalu. Na ďalšie degustácie si bude možné zakúpiť žetóny v 5 žetónbankách – v troch na Dolnej bráne a ďalších dvoch žentónbankách v Areáli Katovej bašty. Ochutnávky budú prebiehať vo štvrtok od 18:00 do 22:00, v piatok a v sobotu od 12:00 – 22:00.

Program

12. 9. 2013 / štvrtok

18:00–22:00 Ochutnávky vín v podzemných priestoroch Dolnej brány, atmosféru dotvára ľudová hudba Mariána Demetera
18:00–22:00 Ochutnávka vín v Areáli Katovej bašty, atmosféru dotvára jazzová hudba

13. 9. 2013 / piatok

10:00 Staromestské trhy
13:00–22:00 Ochutnávky vín v podzemných priestoroch Dolnej brány, atmosféru od 18:00 hod. dotvára ľudová hudba FS Omladina
13:00–22:00 Ochutnávky vín v Areáli Katovej bašty, atmosféru od 19:30 dotvára Trio Šansón
16:00–16:30 Slávnostný prechod vínneho deputátu od Historickej radnice k Dolnej bráne

Pódium na Dolnej bráne
16:30 Slávnostný príchod vínneho deputátu od Historickej radnice k Dolnej bráne, obrad prevzatia vína primátorom, košická hymna – Za mesto a za kráľa (Košický spevácky zbor učiteľov)
17:00 Vystúpenie folklórneho súboru Omladina
17:35 Lisovanie hroznového muštu (vinice Abaújszantó, HU)
18:00 Tanečná show v horúcich rytmoch Latinskej Ameriky – Tanečné centrum METEOR
18:20 Hudobné vystúpenie – MICHAELLA s tanečnou skupinou D.S.STUDIO
19:40 Klasik Band, ZUŠ Jantárova Košice
20:30 Combo Band, Konzervatórium Timonova Košice
21:20 Ohňová show v podaní ARAMIS - divadelná a šermiarska spoločnosť

Degustačná sála v Dolnej bráne
15:30–21:30 Degustácie riadené renomovanými enológmi a someliérmi z produkcie domáciach a zahraničných vinárstiev

Degustácia v Katovej bašte
18:00–22:00 Degustácie riadené renomovanými enológmi a someliérmi z produkcie domáciach a zahraničných vinárstiev

14. 9. 2013 / sobota

12:00–22:00 Ochutnávky vín v podzemných priestoroch Dolnej brány, atmosféru od 18:00 hod. dotvára ľudová hudba Mariána Demetera
12:00–22:00 Ochutnávky vín v Areáli Katovej bašty, atmosféru od 19:30 dotvára Helena Okresová&Swingland

Pódium na Dolnej bráne
10:00 Program MČ Staré Mesto /tvorivé dielne pre deti, divadlo, tanečný program/
13:00 Dawles Band – súčasná tanečná hudba
13:45 Konzervatórium Kataríny Sninskej – zmes moderného a ľudového tanca
14:00 Vyhlásenie Vína mesta Košice 2013 a vyhodnotenie súťaží vín
14:40 Dixie Jazz Band
15:30 Vinárska prezentácia
16:10 Folklórny súbor Borievka
17:00 Unplugged koncert Janko Lehotský – známe hity a veselé rozprávanie pri novom „košickom vínku“
18:00 Vinárska prezentácia
18:30 Vinárska prezentácia

Degustačná sála v Dolnej bráne
15:30–21:30 Degustácie riadené renomovanými enológmi a someliérmi z produkcie domáciach a zahraničných vinárstiev

Degustačný areál Katovej bašty
18:00–22:00 Degustácie riadené renomovanými enológmi a someliérmi z produkcie domáciach a zahraničných vinárstiev
zdroj a foto: Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o.

Aktualizované ( Piatok, 30 August 2013 11:26 )
 

J & J Ostrožovič - Tokaj 6 putňový 2003 - Víno mesta Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013

 Email  Tlač  PDF

Tento titul vždy na jeden rok udeľuje  Európská únia jednému  európskemu mestu, ktoré má po celý rok možnosť predstaviť Európe svoj kultúrny život a svoj rozvoj. Titulom Víno európskeho hlavného mesta  kultúry bol ocenený náš  Tokajský výber 6 putňový r. 2003. Koncom minulého roka mu ho udelil primátor mesta Košice, Richard Raši.

Tokajský výber 6 putňový je vlajkovou loďou našich tokajských výberov. Ručne oberané hrozienka, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis Cinerea , sa vyznačujú vysokým obsahom prírodného cukru (obsahuje 152 g/l zvyškového cukru) a výnimočnou chuťou. Jeho konzumácia je preto určená pre tie najvzácnejšie chvíle.

Aktualizované ( Utorok, 27 August 2013 09:40 ) Čítať ďalej...
 
Strana 53 z 67


Náš tip


Ročník: 2012
Oblasť: južnoslovenská
Krajina: Slovensko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 12.5 %

€9.90

Ročník: 2005
Oblasť: Alsasko
Krajina: Francúzsko
Objem: 0,75 L
Alkohol: 12 %

€35.00

Ročník: 2002
Oblasť: Tokaj Veľká Trňa
Krajina: Slovensko
Objem: 0.375 L
Alkohol: 10 %

€99.00

Výrobcovia