Obchod s vínom - Vinotéka Bratislava | Hradská 78/B | E-Shop

KATEGÓRIE

Novinky

Decanter testoval austrálske shirazy | Grant Burge, Filsell získal 17 z 20 bodov

 Email  Tlač  PDF

Decanter degustoval austrálske odrody Shiraz, medzi top 68 produktov sa zaradil aj Shiraz z vinárstva Grant Burge, Fillsell Old Vine, Barossa Valley, Južná Austrália ročník 2009, ktorý získal 17 z 20 možných bodov

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Silná opojná vôňa korenia, kokos, pomarančová kôra a čiernych ríbezlí to sú hlavné atribúty tohto vína. Decanter vyzdvihol aj dobré využitie dubového dreva v ktorom víno vyzrievalo a ktoré v chuti tvorí živé ovocie a jemnými tanínmi.

O vinárstve Grant Burge :
Grant
Burge je piaty z generácie vinárov z Barossa Valley v Južnej Austrálii a patrí ku jedným z najrešpektovanejších a inovatívnych vinárov v austrálskom vinárskom priemysle.

Pivnice patria medzi najúspešnejšie a najpopulárnejšie v oblasti a boli spolu s vínami ohodnotené mnohými oceneniami. V súčasnej dobe sa Grant Burge Wines považuje za stredne veľkého výrobcu austrálskych vín vyrábajúci približne 350.000 bedničiek ročne a stále hrdo vlastnený rodinou Burge.

V súčasnosti majiteľ Grant Burge prináša v podobe svojich troch detí šiestu generáciu vinárov, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť spoločnosti a aktívne sa podieľajú sa na jej riadení. Spoločne realizujú  víziu Granta a Helen - v pokračovaní výroby vína a vinohradníctve, rodinnej tradícii a prinášaní výnimočných vín na svet.

zdroj a foto: Decanter, Grant Burge, inmedio.sk

 

Majer Zemianske sady | Slobodné vinárstvo ...

 Email  Tlač  PDF

Mladé Slobodné vinárstvo sídliace pri rodinnom hospodárstve, bolo pôvodne založené v roku 1912 neďaleko mesta Hlohovec. Majer bol po dlhých rokoch obnovený až v roku 1989.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Vinohrady majú výmeru 17 hektárov a pestovné odrody sú Devín, Veltlín Zelený, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Frankovka a Alibernet. Víno, ktoré sa tu vyrábalo v minulosti bolo veľmi obľúbené, aj preto sa v roku 2010 majitelia rozhodli popri pestovaní hrozna obnoviť aj rodinnú vinársku tradíciu. Príprava a zrenie vín sa realizuje v pôvodnej pivnici a na výrobu sa používa hrozno výlučne vlastnej produkcie.

Vína kopírujú pôvodný "terroir" oblasti a ich odrodový charakter je taktiež plne zachovaný, bez pridávania selektovaných kvasiniek a iných látok. Päťtýždňové kvasenie muštu na šupkách , využívanie batonáže (sur-lie) a barikovanie vín sú vo vinárstve používanými technológiami.

Ambíciou mladej generácie vinárov zo Slobodného vinárstva je ponúkať čísté vína príbuzné teroáru - regiónu Hlohovecka.

Výber z aktuálnej produkcie vinárstva :


DEVINER 2013

Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v Zemianskych Sadoch, z honu Lopata a bolo zberané v októbri 2013. Proces fermentácie prebehol bez pridania selektovaných kvasiniek, enzýmov či výživy. Počas školenia vín neboli použité žiadne chemikálie alebo aditíva, ktorými by sme víno takzvane "krášlili". Víno bolo vyčírené a zasírené. Deviner je kupážou troch odrôd, ktorých spojenie nie je náhodne, ale dáva vnútorný zmysel. Devín, Tramín a Veltlín sa tu spájajú aby boli v harmónii.

PINOTER 2013

Hrozno pochádza výlučne z vlastných vinohradov v Zemianskych Sadoch, z honu Stavný háj a bolo zberané v októbri 2013. Proces fermentácie prebehol bez pridania selektovaných kvasiniek, enzýmov či výživy. Počas školenia vín neboli použité žiadne chemikálie alebo aditíva, ktorými by sme víno takzvane "krášlili". Víno bolo vyčírené a zasírené. Pinoter je kupáž, ktorej charakter stojí pevne okolo hlavnej odrody Pinot Gris (Rulandské šedé).

CUTIS PINOT 2012

Je víno, ktorým Slobodné vinárstvo zahajuje výrobu novej kategórie vín nazvanej podľa latinského názvu „cutis“ čo v preklade znamená „šupka“. Ide o oranžové vína vyrobené dávnou metódou, kedy hroznový mušt z bieleho hrozna maceruje na šupkách a na šupkách prebieha aj proces kvasenia. Zo šupiek sa spolu s farbou do týchto vín vylúhujú aj ďalšie látky, ktoré vytvárajú ich svojský chuťový profil. Oranžové vína prinášajú vône bylín a lesov.

Prejavujú sa ako jesenné, zádumčivé až melancholické vína. Do dnešného sveta technologických vín vnášajú nový a pritom prastarý pohľad na spôsob výroby vína. Túžbou vinára nie je víno očistiť o "nechcené" tóny, ale ponechať v ňom čo najviac z charakteru hrozna, ktoré je na začiatku celého procesu. Cutis Pinot 2012 je presne takýmto vínom. Je vyrobené z hrozna odrody Pinot Gris (Rulandské šedé), ktoré sa urodilo v našom vinohrade v Zemianskych Sadoch. Mušt ležal na šupkách 25 dní. Počas výroby tohto vína sa nepoužili žiadne selektované kvasinky, enzýmy, výživu ani iné aditívne látky, ktorými by sa víno takzvane "krášlilo".

(P)ARTISAN CRU 2011

Artisan je prívlastok pre výrobu veľmi kvalitných produktov v malom množstve a prevažne ručne alebo tradičnými metódami. Názov reprezentuje tento produkt dokonale. Víno tvoria tri odrody Fankovka Modrá, Cabernet Sauvignon a Alibernet, fermentácia prebiehala na šupkách a potom vyzrievalo v dubových sudoch.

Produkcia Slobodného vinárstva je ukážkou "teroárových" a tradičými metódami pripravených vín, preto by každý, kto chce ochutnávať Slovensko aj prostredníctvom vína mal zažiť aj tieto vône a chute.

zdroj a foto: archív Slobodného vinárstva |  obchodsvinom.sk

Aktualizované ( Utorok, 11 November 2014 20:13 )
 

Vínna Špacírka | Banská Štiavnica | 21. a 22. november 2014

 Email  Tlač  PDF

Program podujatia - Piatok 21.11.2014 - Doprovodné akcie. Vínna večera v Cosmopolitane a diskusia v kultúrnom centre. Sobota 22.11.2014 - Hlavná časť vínnej špacírky. Voľná degustácia vín, ktoré budú prezentovať osobne vinári.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Podrobnosti programu:

Piatok 21.11.2014

O 18:00 hod. sa v kultúrnom centre na Kammerhofskej ulici uskutoční diskusia o pestovaní a šľachtení viniča s Ing. Dorotou Pospíšilovou, PhD a MUDr. Jaromírom Muránim.
Popis:
Zažite túto jedinečnú príležitosť, kedže pani Pospíšilová, už verejne nikde nevystupuje, len pre Banskú Štiavnicu sa rozhodla urobiť výnimku.
Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. vyšľachtila množstvo hlavne červených odrôd hrozna, ktoré posunuli slovenské červené vína o niekoľko kategórií vyššie. Budeme sa rozprávať o celom procese šľachtenia a pestovaní viniča. Diskusiu povedie MUDr. Jaromír Muráni, ktorý má celoživotné skúsenosti s pestovaním viniča v obci Čajkov. Program potrvá cca 2 hodiny.

19.00 hod. - Reštaurácia Cosmopolitan - Vínna večera

Ave vino
Sobáš vína a jedla v rímskom štýle
Miesto: vinotéka v banskej štôlni
V cene je víno, degustačné menu k jednotlivým vínam, zapožičanie tógy, hudba.
Vstupné: 25 eur /osoba

Sobota 22.11.2014 - prebehne hlavná časť vínnej špacírky, počas ktorej vinári budú prezentovať svoje vína.

Trvanie od 14.00 hod. do 20.00 hod.

Voľná degustácia prebehne na piatich miestach v centre Banskej Štiavnice, kde budú vinári osobne prezentovať svoje vína. V cene lístka je degustačná vzorka z každého prezentovaného vína.

Afterparty:

22.11.2014 od 20,00 v Cosmopolitan I- bowling

hrá skupina Maringotka (django jazz)

vstupné 15 Euro /osoba - v cene raut

 

22.11.2014 od 20,00 vo VINOTÉKE VINOCENTRUM

hrá skupina Cool trio

Vstup voľný

zdroj: stiavnicavino.sk foto: strekov1075.sk

Aktualizované ( Pondelok, 10 November 2014 12:16 )
 

Vinárstvo Castello di Querceto ocenil "wine advocate" Robert Parker

 Email  Tlač  PDF

Chianti Castello do QurcetoDve vína z vinárstva Castello di Querceto ziskali v hodnotení prestížneho Robert Parkera nad 90 bodov.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Chianti Classico “Castello di Querceto”  Riserva  DOCG ročníka 2011 ohodnotili na 91 bodov a víno Il Sole di Alessandro, IGT ročníka 2010 získalo až 92 bodov zo 100 možných.

Vysoké hodnotenie od celosvetovo uznávaného Roberta Parkera jednoznačne hovorí o vysokej kvalite vín z vinárstva Castello do Querceto.

o vinárstve Castello di Querceto :

Usadlosť Castello di Querceto sa nachádza medzi zelenými kopcami vo výške 470 metrov, len pár kilometrov od Greve v Chianti. K vinohradníctvu patrí celkom 190 hektárov pôdy, z čoho 60 pripadne na kultivované vinohrady, 10 na olivové háje a zvyšok je zalesnený dubmi a gaštanmi.

Vinárstvo pestuje najmä červené odrody viniča, biele len v obmedzenom množstve. Kry viniča sú za účelom vysokej kvality hrozna veľmi nízko orezávané a ošetrované pokiaľ možno len biologickými prostriedkami. Celých 60 hektárov viníc je ďalej rozdelených na dvadsať menších políčok, z ktorých všetky sú vystavené optimálnym klimatickým podmienkam. Zámerom Alessandra Francois je oddeliť charakter a osobitosť hrozna z jednotlivých častí vinohradov.

zdroj: Castello di Querceto, Robert Parker

Aktualizované ( Pondelok, 10 November 2014 12:19 )
 

Pálava , všetko čo by ste mali vedieť o tejto odrode.

 Email  Tlač  PDF

Pálava EleskoOdroda Pálava sa čoraz častejšie vyskytuje v predajnej sieti a získava si stále väčšiu obľubu. Zaradila sa pravdepodobne medzi  najzaujímavejšie odrody, ktoré na trhu môžete ochutnať.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Tvorí plné vína s pekným telom , korenisté a s dlhou perzistenciou. Farba vína z tejto populárnej odrody je štandardne lákavá zlatožltá. Vôňa vína z Pálavy býva jemná, harmonická s náznakom vanilky. Vyšľachtená bola krížením známych a obľúbených odrôd Tramín Červený a Müller Thurgau. Tramín do nej zrejme vniesol pevnosť , a dodal telo, Müller veľmi príťažlivé arómy.

Narodila sa v známych Veľkých Pavloviciach. Vyšľachtil ju moravský vinár a šľachtiteľ Josef Vevreka ( 1922 – 2006 ). Pálava bola zapísaná do štátnej odrodovej knihy v ČR v roku 1977. Veverka vyšľachtil aj odrodu Aurélius a ten bol zapísaný do knihy odrôd v roku 1983.

Je to odroda ktorú by mal určite ochutnať každý, nielen milovníci vína.

zdroj: internet, wikipedia foto: obchodsvinom.sk

Aktualizované ( Piatok, 07 November 2014 12:21 )
 

Prečo si zákazníci pýtajú suché víno ?

 Email  Tlač  PDF

slovenské vínoVinári a predajcovia vín sa stretávajú veľmi často so striktnou  požiadavkou zákazníkov na suché víno. Pravdepodobne v minulosti vinári a obchodníci ponúkali na trhu suché víno ako to „pravé“ víno.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Vychádza sa pravdepodobne z názoru,  že zvyškový cukor vo víne reprezentuje dosládzanie repným cukrom, čo je pre zákazníkov a znalcov vína neprijateľné.  Tento trend prežil dodnes hoci nemá žiadne logické opodstatnenie. Suché polosuché , polosladké a sladké vína sú rovnako vína, len z väčším obsahom zvyškových cukrov, nič viac nič menej. Pokiaľ je sladká chuť tvorená zvyškovým hroznovým cukrom, tak sa dá predpokladať, že je to víno vyrobené z kvalitatívne lepšej suroviny.

Pri degustáciách dochádza často k paradoxu , že ľudia, ktorí preferujú suché vína hodnotia lepšie polosuché a polosladké vína. Takže vzniká zaujímavá situácia kedy spotrebitelia majú záujem o suché víno ale so sladšou dochuťou a tak môžeme povedať, že pravdepodobne jedny z na najzaujímavejších  vín pre spotrebiteľov na Slovensku budú  „suché vína“ ktoré sú polosuché až polosladké.

Tolerancia vyššieho obsahu cukru v Rosé alebo v ružových vínach je na Slovensku oveľa vyššia ako pri ostatných produktoch.  Je to dané pravdepodobne tým, že tieto produkty prišli na slovenský trh len pred niekoľkými rokmi.

Ďalším obmedzením prevažne zo strany spotrebiteliek  v konzumácii  sladkých vín je ich takmer dvojnásobná kalorická hodnota. Pokiaľ suché víno má približne kalorickú hodnotu cca 60 kcal / 100 ml, sladšie vína sa môžu pohybovať na úrovni od 90 kcal / 100 ml.

A nakoniec ceny. Tie u tzv. prívlastkových vín so zvyškovým cukrom sú obvykle vyššie, ako u klasických suchých vín vďaka komplikovanejšej technológii výroby a obmedzenému objemu suroviny. Tie zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri výbere vína spotrebiteľom. Pokiaľ  klasické stolové slovenské „ prívlastkové“ vína sú na úrovni maloobchodu v hodnotách  8 až 12 € za fľašu o objeme 0,75 l, sladké slovenské vína s vyššími prívlastkami je možné kúpiť približne od 16 € v objeme 0,5 l.

Vyberajte si vína podľa príležitosti a na základe vašich aktuálnych preferencií , nie podľa ceny a cukornatosti. Na Slovensku máte možnosť ochutnať alebo spojiť s gastronómiou fantastické slovenské  biele vína či už suché alebo so zvyškovým cukrom , ale aj mimoriadne vydarené červené od špičkových výrobcov ocenených medailami na celom svete. Medzi nich určite patria Mrva & Stanko, Karpatská Perla, Vinárstvo Berta , Mavín – Martin Pomfy , Vins Winery , Chaterau Belá , Elesko , Vinárstvo Pavelka , Janoušek, Chateau Topoľčianky v a mnohí iní.

zdroj a foto: obchodsvinom.sk

Aktualizované ( Piatok, 07 November 2014 12:16 )
 

Slovensko hľadá najlepšieho barmana | Diageo Reserve World Class 2015

 Email  Tlač  PDF

world class 2015Druhý slovenský ročník prestížnej celosvetovej súťaže barmanov Diageo Reserve World Class slávnostne odštartoval v Bratislave. V priestoroch reštaurácie UFO watch.taste.groove sa stretlo 18 uchádzačov z celého Slovenska, ktorí zabojujú o titul a mohli reprezentovať Slovensko na svetovom finále.

www.inmedio.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Pre súťažiacich je pripravená séria originálnych workshopov za účasti expertov v oblasti bartendingu a najväčších osobnosti sveta mixológie, či guest bartending víťaza historicky prvého Slovenského kola a ambassadora World Class Tonyho Velicha a to priamo v baroch zapojených do súťaže. Slovenské kolo súťaže World Class vyvrcholí 25. mája 2015, kedy sa po finálových súťažných disciplínach vyhlási meno najlepšieho barmana.

Víťaz bude reprezentovať Slovensko na celosvetovom finále v juhoafrickom Kapskom Meste. „Diageo Reserve World Class je najprestížnejšia a najrešpektovanejšia mixologická súťaž, ktorá ovplyvňuje barovú kultúru po celom svete a teší nás, že Slovensko nebude po druhý kráť v histórii na svetovom finále chýbať,“ uviedol Martin Dobiš, zástupca spoločnosti Italmarket Slovakia, ktorý súťaž organizuje.

Zahájenie lokálneho kola najväčšieho podujatia v súčasnom svete bartendingu, si nenechali ujsť ani pozvané osobnosti z barového sveta. Špeciálnym hosťom večera bol David Rios, svetový víťaz súťaže Diageo Reserve World Class 2013, ktorý motivoval a zároveň inšpiroval súťažiacich pred štartom predvedením najvyššieho barmanského umenia v podobe troch jedinečných koktailov.

„Je dôležité dbať na všetky detaily počas miešania koktailov, ale tiež počas samotnej prezentácie vlastnej práce, ich podávania. Zároveň však nezabúdajte byť samým sebou a nechajte vyniknúť svoju osobnosť. Barmanov s dobrou technikou je veľa, ale my, porotcovia, hľadáme jedinečných barmanov, ktorí sa svojim prejavom a individualitou vymykajú priemeru,“ radil slovenským uchádzačom o titul najlepšieho barmana David Rios.

Na podujatí nechýbal ani historicky prvý víťaz slovenského kola World Class 2014 Tony Velich, ktorý tento rok reprezentoval našu krajinu na svetovom finále súťaže v Anglicku. Vďaka svojej kreativite, výbornej technike, skvelej prezentácii a vystupovaniu sa Tony dostal do užšieho finále a umiestnil sa na fantastickom 13. mieste, čim potvrdil, že Slovensko patrí medzi svetovú elitu v bartendingu.

„Bolo mi veľkou cťou  prezentovať seba a svoju prácu na svetovom finále World Class 2013 a hájiť farby našej krajiny. Mojim cieľom bolo zabojovať o dobre umiestnenie v súťaží a ukázať, že aj na Slovensku je bartending na vysokej úrovní. Máme tu množstvo dobrých barmanov a ja verím, že vďaka tejto súťaží sa nám bude dariť posúvať lokálnu barovú kultúru na vyššiu úroveň. Čím viac bude na Slovensku špičkových barmanov, ktorí budú posúvať barovú scénu, tým viac bude pribúdať koktailových barov a hostia budú mať možnosť spoznať, čo je skutočne dobrý koktail.“ uviedol minuloročný šampión.

Súťažiaci druhého slovenského ročníka Diageo Reserve World Class 2015:

Róbert Šajtlava, Greenwich Cocktail Bar Bratislava

Luboš Janega, UFO watch.taste.groove Bratislava

Lukáš Vallo, Buddha Brothers Bratislava

Kamil Stupavský, Fou Zoo Pan Asian Restaurant Bratislava

Ján Sršeň, Casa del Havana Bratislava

Ľubomír Uličný, Sky Bar Bratislava

Tomáš Mitrík, Lemon Tree Restaurant Bratislava

Alexandra Mihalechová, Steps Club Trenčín

Jaroslav Kuruc, Steps Pub Trenčín

Roxana Róthová, Leroy Bar & Café Banská Bystrica

Martin Fuček,  Hurricane Cafe & Cocktail Bar Čadca

Miroslav Valcučiak, Piano Bar Banská Bystrica

Štefan Kolesár,  Humno Tatranská Lomnica

Filip Navrátil,  Lobby Bar Košice

Martin Výboh,  Záhir Cocktail Bar Nitra

Dávid Duriš, Ernesto Hemingway Bar Nitra

Michal Hájsky,  Kursalon Trenčianske Teplice

Jakub Blahutiak, Masquerade Club Bratislava

Diageo Reserve World Class

Diageo Reeserve World Class je najnáročnejšou a najoceňovanejšou súťažou barmanského umenia v mixologickom svete. Vznikla v roku 2004 ako tréningový program pre barmanov a postupne sa rozrástla do celosvetových rozmerov. Od roku 2008 sa do súťaže zapojilo takmer 50 krajín sveta s dosahom na viac ako 20 tisíc profesionálnych barmanov. Súťaž je celosvetovou platformou na  výmenu a šírenie skúseností, informácií, inšpirácií a kreativity, príležitosťou na výnimočné stretnutia budúcich hviezd s nestarnúcimi celebritami bartendingu a mentormi súťaže ako Dale DeGroff, Gary Regan, Peter Dorelli, Salvatore Calabrese, Hidestsugu Ueno, Julie Reiner, na prezentáciu nových barmanských techník, povýšenie mixológiu na najvyššie umenie a nevšedný zážitok pre hostí. Významnou súčasťou a základom podujatia je prezentácia elitných svetových značiek skupiny Diageo Reserve Brands ako spiritov s vlastnou dušou, príbehom, tajomstvami a nekonečným potenciálom za barom, stelesňujúce kvalitu, nevšednosť a jedinečnosť. Podujatie neoceňuje len najlepších barmanov, ale poukazuje na výnimočné, svetové bary, kde je barmanstvo povyšované na umenie a kde zákazníkov každý deň čaká neopakovateľný zážitok. Organizátorom slovenského Diageo Reserve World Class je Italmarket Slovakia, a.s.

Portfólio značiek DIAGEO RESERVE BRANDS pre slovenské kolo: Zacapa 23, Zacapa XO, Ketel One, Ketel One Citroen, Tanqueray, Tanqueray No.10, Johnnie Walker Blue Label, Johnnie Walker Platinum label, Johnnie Walker Gold Label Reserve, Talisker, Oban , Cragganmore, Lagavulin, Glenkinchie, Dalwhinnie, Grand Marnier Cordon Rouge, Bulleit, Singleton.

zdroj a foto: SK. PR. Strategies / skpr.sk

Aktualizované ( Štvrtok, 06 November 2014 14:21 )
 
Strana 30 z 105


Náš tip


Ročník: 2011
Oblasť:
Krajina: Česko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 13 %

€10.10

Ročník: 2022
Oblasť: Casablanca Valley
Krajina: Čile
Objem: 0,75 L
Alkohol: 13.5 %

€12.90

Ročník: 2019
Oblasť: Weinviertel
Krajina: Rakúsko
Objem: 0,75 L
Alkohol: 12 %

€14.90

Výrobcovia