Obchod s vínom - Vinotéka Bratislava | Hradská 78/B | E-Shop

KATEGÓRIE

Novinky

Slovenská pivná korunka 2015 | rekordných 130 prihlásených pív

 Email  Tlač  PDF

19 a 20 mája 2015 hodnotila degustačná komisia súťaže Slovenská pivná korunka 2015 najlepšie slovenské pivá. 19 a 20 mája 2015 hodnotila degustačná komisia súťaže Slovenská pivná korunka 2015 najlepšie slovenské pivá.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Do 9. ročníka súťaže prihlásilo 25 veľkých, malých, remeselných a reštauračných pivovarov rekordných 130 pív. Ich kvalitu anonymne hodnotilo 28 odborníkov, ktorí určia, aké pivá získajú zlatú, striebornú a bronzovú pivnú korunku v 11 súťažných a 2 nesúťažných kategóriách.

Tradícia varenia piva na Slovensku začala už v stredoveku, významne sa rozšírila v 14. a 15. storočí a pivovarníctvo zohráva v potravinárskom priemysle aj v súčasnosti významnú úlohu. Dnes sa u nás pivo varí v 44 pivovarov, kde majú zastúpenie 4 veľké a malé a 40 reštauračných, a všetky spoločne vyprodukujú takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne*. „I napriek tomu, že sme malá krajina, naše pivo je považované za vysoko kvalitné a spotreba takmer 72 litrov* na hlavu radí Slovákov k národom so silnou pivnou kultúrou, ktorá sa neustále rozvíja“, hovorí Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva: „Rozmanitosť ponuky vystihuje aj neuveriteľný počet 130 prihlásených pív.“

V tomto ročníku súťaže sú najpočetnejšie zastúpené spodne kvasené pivá, ktorých výroba a konzumácia má v našom regióne dlhú tradíciu. Z týchto pív prihlásili pivovary celkovo 80 vzoriek - 37 svetlých spodne kvasených pív, 23 tmavých a polotmavých spodne kvasených pív, 11 špeciálov a v kategórii obľúbených miešaných a ochutených pív súťažilo 9 pív. Silno zastúpená je aj skupina vrchne kvasených pív s 39 prihlásenými pivami. Nesúťažná kategória nealko mala 11 pív.

Slovenská pivná korunka je súťaž s najdlhšou históriu, ale aj šírkou zapojených odborníkov a zameriava sa na oceňovanie kvality slovenských pív. Hodnotí ju 28 odborníkov a porota je zložená z profesionálnych pivných expertov spomedzi sládkov a odborníkov na kvalitu piva z Chemickej a potravinárskej fakulty STU, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu SR a zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Aby sme dosiahli prísne hodnotiace kritériá, hodnotenie prebieha v špeciálnych degustačných podmienkach, aby vyzneli všetky dôležité atribúty kvality piva“, hovorí Ján Štulc, vedúci odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorý dohliada na správny priebeh anonymnej degustácie a spresňuje, na čo sa porota pri hodnotení sústredí: V zmysle medzinárodných noriem hodnotíme senzorické vlastnosti každého súťažného piva a to jeho správnu farbu, čírosť, penivosť, vôňu a chuť, ktoré sú špecifické v každej kategórii.

Vzhľadom na vysoký počet prihlásených pív prebiehalo degustovanie dva dni. Prvý deň hodnotila porota 45 pív z veľkých a malých samostatných pivovarov, druhý deň 85 pív z reštauračných remeselných pivovarov. „Degustačné komisie mali ťažké rozhodovanie. Kvalita pív bola veľmi vyrovnaná. V niektorých kategóriách sme dokonca museli robiť druhé, „rozstrelové“, kolo, aby sme mohli vyhodnotiť pivá ašpirujúce na získanie ocenenia,“ spresnila prácu poroty vedúca degustačnej komisie doc. Ing. Daniela Šmogrovičová, PhD. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Súťažiace pivovary a verejnosť sa výsledky hodnotenia komisie dozvedia 23. júna 2015 na slávnostnom odovzdávaní ocenení Slovenská pivná korunka 2015 v Bratislave.

AKO SPOZNAŤ KVALITNÉ PIVO?

Kvalitu piva je možné najlepšie posúdiť, ak je správne vychladené pri teplote 8 -12  ̊C, čo je teplota, pri ktorej sa má podávať alebo čapovať. Používajú sa čisté sklenené poháre, ktoré sa špeciálne zakúpili len pre účely odbornej degustácie. Po napití by malo pivo v ústach pekne doznievať, nie sa okamžite stratiť.

 

FARBA A ČÍROSŤ

Farba piva by mala zodpovedať príslušnému typu piva. Mala by byť správne sýta, priezračná a jagavá. Okrem kvasených pív, ktoré sú kalné. Svetlé spodne kvasené pivá by mali byť zlatohnedé, avšak môžu mať širšiu škálu odtieňov tejto farby. Musí byť však krásne číre, iskrivé a ostro lámať svetlo. Tmavé pivá sú charakteristické tmavou farbou, ktorá pochádza z karamelizovaných prírodných cukrov z jačmenného sladu. U vrchne kvasených pív sa farba pohybuje od svetlej jantárovej až po červeno-medenú. Pšeničné pivá sú charakteristické svetlou až slamovou farbou.

PENIVOSŤ

Pri hodnotení penivosti sa sleduje výška a stabilita peny. Pod výškou peny sa rozumie vzdialenosť povrchu peny od povrchu kvapaliny. Pod stabilitou peny sa rozumie čas, ktorý uplynie medzi vytvorením peny a koncom jej samovoľnej deštrukcie, čo je signalizované vytvorením tzv. lysinky.

Pena by mala v pohári pekne držať, pekne krúžkovať na stene pohára, nemala by hneď opadnúť a vyprchať. Mala by chrániť pivnú hladinku od styku s okolím.

VÔŇA

Vôňa piva, ktorá je podstatne zložitejším vnemom než chuť, je jeho význačnou charakteristikou,  pretože rozhoduje o prvom dojme, ktorý si konzument o pive urobí. Pri  hodnotení  vône sa posudzuje jednak jej celková intenzita, ktorá by mala byť u pív plzenského typu slabá až stredná, pričom by mala byť zladená tak, aby žiadna z prítomných vôní neprevládala.

Z cudzích vôní vyskytujúcich sa u piva rozlišujeme tzv. prípustné, medzi ktoré patrí napr. oxidačná – najčastejšie pasterizačná, ďalej kvasničná, esterová ako aj mladinová, samozrejme len v malých koncentráciách.

CHUŤ

Chuť je pri hodnotení piva najdôležitejšia. Opäť, rôzne typy piva majú svoju špecifickú chuť. Svetlé spodne kvasené pivá majú sviežu, čisto sladovú chuť bez príchute, sú jemné a chmeľovo horké. V tmavom pive by ste mali objaviť plnú, karamelizovanú, sladkastú chuť. Sú menej horké. Vrchne kvasené pivá sú cítiť výrazne chmeľovo a vďaka rýchlemu kvaseniu dostávajú sladšiu a plnú chuť. Pšeničné pivá sú väčšinou nefiltrované, preto v ňom cítiť kvasnice, miernu kyslosť a chuť môže byť od jemnej kyslej až po trpkú, či jemne sladkej  až po ovocnú.

Celkovo ale platí, že tie najlepšie pivá majú svoj charakter, plnú chuť, vyvážené jednotlivé zložky a značnú horkosť. Bublinky, alebo nasýtenie piva oxidom uhličitým, by mali byť jemné a postupne pomaly unikať z pohára.


*údaj za rok 2013. Aktuálny údaj za rok 2014 bude až v polovici roka 2015

zdroj: slovenskepivo.sk | Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
ilustračné foto: www.inmedio.sk

Aktualizované ( Štvrtok, 21 Máj 2015 10:34 )
 

Vinárstvo MAVIN - Martin Pomfy získalo na Condours Mondial de Bruxelles 3 medaily

 Email  Tlač  PDF

Mimoriadne úspešne sa umiestninili vína z vinárstva MAVIN - Martin Pomfy


Mimoriadne úspešne sa umiestnili vína z vinárstva MAVIN - Martin Pomfy na jednej z najperstížnejších medzinárodných súťaží Condours Mondial de Bruxelles, ktorá sa tento rok konala v talianskom prímorskom meste Jesolo od 1. do 3. mája 2015.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

MAVÍN získal až 3 medaily. jednu zlatú a dve strieborné. Najvyššie ocenenie - zlatú medailu získal za Sauvignon 2014 z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti , hurbanovský vinohradnícky región.

Striebornými medailami boli ocenené Rulandské šedé 2014 z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti , hurbanovský vinohradnícky región a Rizling vlašský 2014 z Malokarpatskej oblasti.

O súťaži CMB - Concours Mondial de Bruxelles 2015

Súťaže sa zúčastnilo viac ako 8000 vín zo 45 krajín sveta. Vína hodnotilo až 299 odborníkov, someliérov, obchodníkov a žurnalistov. Budúci rok sa súťaž presunie do bulharského Plovdivu.

Slovenskí vinári získali na tohtoročnej súťaži Concours Mondial de Bruxelles 2015 až 19 medialí 6 zlatých a 13 strieborných.

zdroj: concoursmondial.com
foto: MAVIN - Martin Pomfy

Aktualizované ( Nedeľa, 10 Máj 2015 07:39 )
 

Výsledky Concours Mondial du Bruxelles 2015 | Slovensko opäť úspešné

 Email  Tlač  PDF

Concours Mondial du BruxellesJedna z najprestížnejších súťaží vín 22 ročník Concours Mondial de Bruxelles 2015 sa konal v talianskom prímorskom rezorte Jesolo od 1. do 3. mája.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Súťaže sa zúčatnilo viac ako 8000 vín zo 45 krajín sveta. Vína hodnotilo až 299 odborníkov, someliérov, obchodníkov a žurnalistov. Budúci rok sa súťaž presunie do bulharského Plovdivu.

Slovenskí vinári získali na tohtoročnej súťaži Concours Mondial de Bruxelles 2015 až šesť zlatých a 13 strieborných medailí.

Zlato si prinášajú Martin Pomfy, Movino , Velkeer, Vinidi , Vinkor, Víno Rariga.

Strieborné medaily získali Martin Pomfy, Movino, Víno Levice, Pavelka a syn, Pereg, Víno Šimonovič, Sykora, Villa Vino Rača, Vinidi, Mrva & Stanko.

Je mimoriadne potešujúce, že slovenskí vinári sa dokázali aj tento rok v silnej svetovej konkurenci presadiť a získať až 19 medailí za svoje vína. Gratulujeme.

Kompletné výsledky súťaže nájdete : http://results.concoursmondial.com/

zdroj a foto: CMB 2015

Aktualizované ( Nedeľa, 10 Máj 2015 07:39 )
 

Za vínom do Šenkvíc 2015

 Email  Tlač  PDF

Všetci milovníci vína sú srdečne pozvaní do najväčšej malokarpatskej obce Šenkvice na 4. ročník podujatia za vínom do Šenkvíc, ktoré sa uskutoční 6. júna od 12:00 do 21:00.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Návštevníkom sa ponúka jedinečná možnosť ochutnať vína z 34 vinárstiev na 19 miestach v rámci Šenkvíc. Navštíviť budete môcť aj pivnice, ktoré nie sú bežne pre verejnosť otvorené.

Špeciálnym prekvapením bude otvorenie Náučného vinohradníckeho chodníka, kde je vysadených 30 odrôd viniča. Nachádza sa za bývalým Obecným úradom v Šenkviciach. Na námestí G. Kolinoviča sa bude počas celého podujatia konať súťaž vo varení guláša Ockov kotlík. Súčasťou programu je aj pečenie býka, súťaže vo válaní sudov, ťahaní heverom, lukostreľba, či koncert country skupiny Samorast.

Zavítajte aj do vinárstva KARPATSKÁ PERLA, kde sa môžete tešiť na ochutnávku vín, kulinárske špeciality, prehliadky pivníc, alebo posedenie na letnej terase. Bodku na záver Vám poskytne výhľad z 21 - metrovovej rozhľadne, odkiaľ sa môžete pokochať krásou Šenkvíc a Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Vstupenky v hodnote 20 € sú k dispozícii prostredníctvom siete Ticketportal. Vstupenka zahŕňa 10 € na nákup vína. Počas akcie bude možné využiť bezplatnú kyvadlovú dopravu.

zdroj: Karpatská perla

Aktualizované ( Streda, 06 Máj 2015 10:48 )
 

Strieborný Cabernet Sauvignon 2014 Rosé z vinárstva Mrva & Stanko

 Email  Tlač  PDF

Ružový Cabernet Sauvignon Rosé 2014 z vinárstva Mrva Stanko opäť bodoval a získal striebornú medailu na prestížnej francúzskej výstave le Mondial du Rosé 2015.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Viac o víne ... Cabernet Sauvignon Rosé 2014 z vinárstva Mrva Stanko : Víno iskrivo ružovej farby, výrazne ovocnej príťažlivej vône sladkého ovocia, najmä lesných jahôd a malín.

Chuť vína je šťavnato ovocná s ríbezľovo - žihlavovým lemom, harmonickou štruktúrou kyselín, celkovou eleganciou a dlhým doznievaním.

Viac informácií o Mondial du Rosé : www.mondial-du-rose.fr

zdroj a foto: Mrva & Stanko

Aktualizované ( Pondelok, 04 Máj 2015 14:45 )
 

Vienále Topoľčianky 2015 | Výsledky súťaže

 Email  Tlač  PDF

| Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547,

Po siedmy krát sa zišiel dámsky vinársky kolektív na zámku v Topoľčiankach. Od rána v ňom panovala priateľská a vynikajúca atmosféra. Všetky dámy sa po roku opäť stretli, prišli usmiate a k celkovej pohode na súťaži prispelo aj krásne slnečné počasie.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

O deviatej sa dámy svedomito zhostili svojich úloh a šesť komisií prechutnalo viac ako 230 prihlásených vzoriek vína. Toho roku bolo 13 kategórií, z ktorých každá našla svojho víťaza.

 

Najlepšie vína v kategórii podľa odrôd

Müller Thurgau – akostné víno, ročník 2014 – Villa víno Rača – SM

Rizling rýnsky – neskorý zber, ročník 2014 – FOOD FARM Hlohovec – VZM

Rizling vlašský – neskorý zber, ročník 2014 – Movino, s.r.o. – ZM

Rulandské biele – neskorý zber, ročník 2014 – Sky group Slovakia, s.r.o. – ZM

Tramín červený – výber z hrozna, ročník 2014 – FOOD FARM Hlohovec – VZM

Veltlínske zelené – neskorý zber, ročník 2014 – Vinárstvo Vinkor, Vinosady – ZM

 

Slovenský novošľachtenec biele odrody

Devín – akostné víno, ročník 2014 Pástorová Martina – ZM

Alibernet – neskorý zber, ročník 2012 – Pivnica Radošina – ZM

Frankovka modrá – akostné značkové, ročník 2013 – Villa Víno Rača, a.s. – ZM

Svätovavrinecké – výber z hrozna, ročník 2013 – Villa Víno Rača, a.s. – ZM

 

Slovenský novošľachtenec červené odrody

Dunaj – akostné víno, ročník 2012 – Pereg,s.r.o. Modra – ZM

 

Ružové vína – suché

Cabernet Sauvignon – akostné víno, ročník 2014 – VPS Vinárstvo Pavelka a syn, s.r.o. – ZM

 

Ružové vína – polosuché, polosladké

Cabernet Sauvignon – akostné víno, ročník 2014 – Michal Sadloň, Limbach – ZM

 

Úspešným vinárom srdečne blahoželáme a Vám milé dámy ďakujeme a tešíme sa na ďalší ročník!

*VZM – veľká zlatá medaila, *ZM – zlatá medaila, *SM – strieborná medaila

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY NA STIAHNUTIE


zdroj: vinealetopolcianky.sk

Aktualizované ( Sobota, 02 Máj 2015 11:01 )
 

Dvaja šampióni z Víno Tirnavia 2015

 Email  Tlač  PDF

Karpatskej perle pribudli dvaja šampióni z medzinárodnej súťaže Víno Tirnavia. V kategórii prírodne sladkých vín so ziskom 91 bodov zvíťazilo slamové víno DÍLEMÚRE Pálava 2011.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Medzi omšovými vínami bolo z Karpatskej perly najvyššie ohodnotené omšové víno Pinot Gris 2014. Potešil ich aj zisk zlatej medaily za ľadové víno Zweigeltrebe 2012.

Okrem toho, že súťaž Víno Tirnavia patrí medzi nominačné súťaže Národneho salónu vín, je degustátormi považovaná aj za jednu z najprestížnejších slovenských súťaží vín. Tento rok sa jej zúčastnilo 419 vín zo Slovenska, z Čiech, ale aj Španielska, Talianska, Grécka, či Izraelu.

Vína hodnotili medzinárodní degustátori od 9. do 10. marca v historických priestoroch trnavského Arcibiskupského paláca. Verejnosť bude môcť ochutnať najlepšie vína súťaže počas degustácie, ktorá sa koná 24. a 25. apríla v Mestskej športovej hale v Trnave.

zdroj: Karpatská perla

Aktualizované ( Štvrtok, 23 Apríl 2015 12:17 )
 
Strana 18 z 105


Náš tip


Ročník: 2011
Oblasť: Južnoslovenská
Krajina: Slovensko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 13.5 %

€14.90

Ročník: 2013
Oblasť: Južnoslovenská Jasová
Krajina: Slovensko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 13.5 %

€12.95

Ročník: 2020
Oblasť: Nitrianska
Krajina: Slovensko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 13 %

€13.50

Výrobcovia