Vinárstvo Máťuš - vína ktoré Vás príjemne prekvapia  Tlač
Napísal používateľ Administrator   
Štvrtok, 30 Spetember 2010 12:42

Rodinné vinárstvo Máťuš nadväzuje na tradície svojich predkov. Všetky produkty spoločnosti sú vyrábané so zvýšeným zreteľom na odrodovosť vín a teroár v ktorom sa 12 hektárov viníc tohto vinárstva nachádza. Väčšina svahov na ktorých pestujú vinič je južne orientovaná a na spracovanie vín sa nepoužívajú žiadne chemické látky ani enzimatické kvasinky. To je stručná charakteristika vinárstva, ktoré ročne vyrobí približne 20 tisíc fliaš vína v regióne Bratislava Rača.

 

V aktuálnej ponuke vinárstzva Máťuš sa nachádzajú nasledovné vína :

Veltlínske zelené r. 2009
Toto víno vzniklo zo suroviny redukovaného vinohradu kde výťažnosť bola 6,5 tony hrozna na hektár. má označenie CHOP - chránené označnei pôvodu podľa nových parametrov vinárskeho zákona po starom by malo označenie neskorý zber.

Rizling Rýnsky r. 2009
Základ pre toto víno obsahovalo 22,8 kg hroznového cukru na 100 l muštu. Chuť vína je harmonická, čistá so strednou perzistenciou. Pekný odrodovo čistý Rizlig Rýnsky.

Muškát Otonell vs Tramín červený r. 2009
Podľa slov Miloša Máťuša ide skôr o malý experiment keďze táto zmeska je vo veľmi malom objeme. V tomto vína sa spája aromatika Muškátu a korenie Tramínu červeného.  

Rulandské šedé r. 2009 , VZH
Vo vôni veľmi pekne rozvinuté a harmonické , v chuti intenzívna korenistá chuť v závere , jednoducho intenzívne plné víno.

Rulandské biele r. 2008 VZH
Surovina obsahovala 24 kg hroznového cukru na 100 l muštu. Víno dosahuje zvyškový cukor po prekvaseni v objeme 2,5 g / l. Tento produkt sa začal predávať len na jar tohto roka. Pošas prípravy vyzrievalo toto víno vo veľkých objemoch. Vo vôni má jemné grepové tóny. Tak ako aj predošlé víno aj v tomto prípade ide o vyspelé víno so strednou až dlhšou perzistenciou.

Chardonnay r. 2009 NZ
Produkt vznikol z vinice kde bola výťažnosť len 3,5 tony z hektára a víno má 13 percent objemových alkoholu. Prejavuje sa ľahkou príjemnou kyselinkou v chuti.

Tramín červený r. 2007
Toto víno bolo veľmi dobre na degustácii hodnotené. Víno prebehlo dlhou prípravou a vyzrievalo v veľkých sudoch kde prebehla mikrooxidácia. Celý proces spracovania posunul tento tramín za hranicu 90 bodov. Ide o veľmi príjemné a komplexné víno ktoré musí osloviť každého kto ho ochutná.

Blanc André cuveé
Cuveé obsahuje približne 70 % Rulandské biele a 30 percent Rizlingu Rýnskeho. Dozrievalo v nových slovenských sudoch / objem 224 l /. Vo vôni dominuje proces vyzrievania v sudoch a taktiež  vanilkové tóny.

Frankovka modrá Rosé r. 2009
Víno má peknú lososovú až svetločervenúú farbu a vo vôni je cítiť jahody a jemné náznaky smotanových tónov. Víno je pekne rozvinuté a vhodné na okamžitú konzumáciu. V závere jemné sladké tóny, ktoré dopĺňajú komplexnosť tohto vína.

Frankovka modrá r. 2009 NZ
Víno dozrievalo 10 mesiacov v dubových sudoch , je pekne ovocné v chuti cítiť až bobule hrozna a ľahké tóny po dozrievaní v dubových sudoch.

Frankovka modrá r. 2008 NZ "S"
Sudové zrenie toho vína bolo až 15 mesiacov z toho 6 mesiacov v nových sudoch a 7 mesiacov v 500 l sudoch a tomu odpovedajú aj paremetre vôní a chutí. Vo vôni sa odrážajú vanilkové tóny, víno je pekne ovocné s nádychom prezretých čerešní a dobre vyzreté.

Frank André Cuveé
Cuveé bolo pripravené z 60 % Frankovky modrej a 40 % objemu tvorí André. 15 mesiacov vyzrievalo v dubových sudoch. vo vôni dominujú jemné medové tóny v chuti je ľahké až stredne perzistentné a vyzreté víno.

Alibernet r. 2009
Odroda ktorá vznikla krížením Alicante Bouche a Cabernetu Sauvignon , víno je vo vôni harmonické veľmi pekne vyzreté so sladkým drivekom v chuti s veľmi jemným nádychom papriky v dochuti.

Všetky vína boli veľmi pozorne pripravované s maximálnym dôrazom na teroár a odrodovosť. Bolo veľmi tažké určiť favorita , keďže každý produkt predstavoval samostatnú kategóriu. S potešením sme konštatovali že všetky vína boli na veľmi dobrej úrovni a potvrdili schopnosť výrobcu posúvať laťku kvality každý rok vyššie.
pp

Posledná úprava Nedeľa, 28 November 2010 15:04