Vedci experimentujú s vínom z ktorého nebude bolieť hlava  Tlač
Napísal používateľ Administrator   
Piatok, 20 Marec 2015 16:35

Predstavte si mimoriadne chutné víno z ktorého na druhý deň nebudete mať prakticky žiadne bolesti hlavy. O takúto zaujimavosť sa snažia vedci z University of Illinois.

www.obchodsvinom.sk | Hradská 78/B 821 07 Bratislava | tel: 02 4552 3547 | Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Genetickou úpravou kvasiniek bude pravdepoodobne možná úprava fermetovaných nápojov tak, aby pri výrobe nevytvárali toxíny, ktoré spôsobujú tzv. opicu alebo bolesti hlavy po ich požití. Ide však podľa vedcov o veľmi náročnú úlohu.

Týmto spôsobom bude možné vytvoriť napríklad viac resveratrolu vo víne, látky ktora sa pokladá sa zdraviu prospešnú. Resveratrol chráni cievy , znižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje vzniku krvných zrazenín.

Bolesť hlavy ktorá súvisí s požitím alkoholu vytvára viacero faktorov a pravdepodobne ju nebude možné potlačiť o 100 %, ale významne potlačiť.

Nečakajte, že v obchode zajtra takéto úpravené nápoje nájdete. Podľa výskumníka Yong-Su Jin aktuálne sa skúmajú kvasinky ktoré sú zodpovedné za chuť vína a hľadajú sa tie ktoré by sa dali modifikovať tak aby víno prinášalo viac pôžitku


zdroj: medicaldaily.com, Zhang GC, Kong II, Kim K, Liu JJ, Cate JH, Jin YS. Construction of a quadruple auxotrophic mutant of an industrial polyploid saccharomyces cerevisiae strain by using RNA-guided Cas9 nuclease. Applied Environmental Microbiology. 2014.

ilustračné foto: obchodsvinom.sk

Posledná úprava Piatok, 20 Marec 2015 17:09