Majer Zemianske sady | Slobodné vinárstvo ...  Tlač
Napísal používateľ Administrator   
Utorok, 11 November 2014 19:39

Mladé Slobodné vinárstvo sídliace pri rodinnom hospodárstve, bolo pôvodne založené v roku 1912 neďaleko mesta Hlohovec. Majer bol po dlhých rokoch obnovený až v roku 1989.

www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Vinohrady majú výmeru 17 hektárov a pestovné odrody sú Devín, Veltlín Zelený, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Frankovka a Alibernet. Víno, ktoré sa tu vyrábalo v minulosti bolo veľmi obľúbené, aj preto sa v roku 2010 majitelia rozhodli popri pestovaní hrozna obnoviť aj rodinnú vinársku tradíciu. Príprava a zrenie vín sa realizuje v pôvodnej pivnici a na výrobu sa používa hrozno výlučne vlastnej produkcie.

Vína kopírujú pôvodný "terroir" oblasti a ich odrodový charakter je taktiež plne zachovaný, bez pridávania selektovaných kvasiniek a iných látok. Päťtýždňové kvasenie muštu na šupkách , využívanie batonáže (sur-lie) a barikovanie vín sú vo vinárstve používanými technológiami.

Ambíciou mladej generácie vinárov zo Slobodného vinárstva je ponúkať čísté vína príbuzné teroáru - regiónu Hlohovecka.

Výber z aktuálnej produkcie vinárstva :


DEVINER 2013

Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v Zemianskych Sadoch, z honu Lopata a bolo zberané v októbri 2013. Proces fermentácie prebehol bez pridania selektovaných kvasiniek, enzýmov či výživy. Počas školenia vín neboli použité žiadne chemikálie alebo aditíva, ktorými by sme víno takzvane "krášlili". Víno bolo vyčírené a zasírené. Deviner je kupážou troch odrôd, ktorých spojenie nie je náhodne, ale dáva vnútorný zmysel. Devín, Tramín a Veltlín sa tu spájajú aby boli v harmónii.

PINOTER 2013

Hrozno pochádza výlučne z vlastných vinohradov v Zemianskych Sadoch, z honu Stavný háj a bolo zberané v októbri 2013. Proces fermentácie prebehol bez pridania selektovaných kvasiniek, enzýmov či výživy. Počas školenia vín neboli použité žiadne chemikálie alebo aditíva, ktorými by sme víno takzvane "krášlili". Víno bolo vyčírené a zasírené. Pinoter je kupáž, ktorej charakter stojí pevne okolo hlavnej odrody Pinot Gris (Rulandské šedé).

CUTIS PINOT 2012

Je víno, ktorým Slobodné vinárstvo zahajuje výrobu novej kategórie vín nazvanej podľa latinského názvu „cutis“ čo v preklade znamená „šupka“. Ide o oranžové vína vyrobené dávnou metódou, kedy hroznový mušt z bieleho hrozna maceruje na šupkách a na šupkách prebieha aj proces kvasenia. Zo šupiek sa spolu s farbou do týchto vín vylúhujú aj ďalšie látky, ktoré vytvárajú ich svojský chuťový profil. Oranžové vína prinášajú vône bylín a lesov.

Prejavujú sa ako jesenné, zádumčivé až melancholické vína. Do dnešného sveta technologických vín vnášajú nový a pritom prastarý pohľad na spôsob výroby vína. Túžbou vinára nie je víno očistiť o "nechcené" tóny, ale ponechať v ňom čo najviac z charakteru hrozna, ktoré je na začiatku celého procesu. Cutis Pinot 2012 je presne takýmto vínom. Je vyrobené z hrozna odrody Pinot Gris (Rulandské šedé), ktoré sa urodilo v našom vinohrade v Zemianskych Sadoch. Mušt ležal na šupkách 25 dní. Počas výroby tohto vína sa nepoužili žiadne selektované kvasinky, enzýmy, výživu ani iné aditívne látky, ktorými by sa víno takzvane "krášlilo".

(P)ARTISAN CRU 2011

Artisan je prívlastok pre výrobu veľmi kvalitných produktov v malom množstve a prevažne ručne alebo tradičnými metódami. Názov reprezentuje tento produkt dokonale. Víno tvoria tri odrody Fankovka Modrá, Cabernet Sauvignon a Alibernet, fermentácia prebiehala na šupkách a potom vyzrievalo v dubových sudoch.

Produkcia Slobodného vinárstva je ukážkou "teroárových" a tradičými metódami pripravených vín, preto by každý, kto chce ochutnávať Slovensko aj prostredníctvom vína mal zažiť aj tieto vône a chute.

zdroj a foto: archív Slobodného vinárstva |  obchodsvinom.sk

Posledná úprava Utorok, 11 November 2014 20:13